FERMENTO
Ingredientes
25 grs de levadura de panadería
Unha pouca auga morna, menos de medio vaso dos pequenos (dos de nocilla)
100 grs de fariña (catro-cinco culleradas)
Unha culleradiña de sal
Realización
Quentar a auga no micro (non máis de 40º), botala nun bol e mezclar a levadura para que se desfaga nela. Engadirlle a fariña. Botar sal. Amasar ata que non se pegue nas mans. Metelo nun bol e tapar con film. Abrigalo ben (cunha toalla, unha mantiña), esto é para que teña caloriña e medre mellor. Levedará toda a noite.
MASA
Ingredientes
500grs de fariña e un pouco máis para ir secando a masa (arredor de 100 grs máis)
50grs de anís (ou unha culleradiña de esencia)
Cinco culleradas de azucre.
Un chorro de esencia de limón ou raiadura dun limón.
3 ovos
1oo grs de leite morna
50 grs de manteiga derretida no micro.
1/2 sobre de levadura royal
O fermento, que se realizou a noite anterior
Realización
Facer un volcán coa fariña tamizándoa (500 grs) e mezclada coa levadura en pó.
1º mezclar o leite co azucre e metelo a quentar no micro (un pouco, amornar). Logo derreter a manteiga e mezclala ao leite co azucre, engadir a esencia de limón (ou raiadura dun limón) e o anís (ou esencia) e remexer todo. Bater os ovos (deixarase un pouco para pintar por encima a masa). Todo este líquido engádeselle á fariña. Mezclar todo. Esta mezcla mellor facela nun bol baixo. Cando está mezclado pasalo ao mármore. Necesítase un pouco de máis fariña para ir secando a masa (non sei a cantidade, ata que a masa non se pegue ás mans). Amasar moito, polo menos 10 minutos, con moita forza e con golpes.
Farase unha bola aplastada e redonda e ponse na placa de forno, encima dun papel de forno enfariñado. Déixase levedar arredor de hora e media, ben abrigada. Mentres leveda faise a crema pasteleira.
CREMA PASTELEIRA
Ingredientes
Tres xemas
4 culleradas de azucre
4 culleradas de maicena
medio litro de leite (ou algo menos)
Realización
Quentar o leite nun cazo (se non ferve non pasa nada)
Mezclar nun cazo as xemas, o azucre, a maicena e un poco de leite fría. Remexer ben ata que se mezcle todo sen grumos.
Poñer a mezcla ao lume, non moi forte (medio alto) e engadirlle inmediatamente o leite. Non todo, a metade. Remexer cunhas barillas ata que vaia espesando. Subirlle a temperatura, pero nunca ao máximo. Cando vaia espesando xa se ve a necesidade de engadirlle máis leite ata conseguir o espesor desexado. Neste caso fai falta todo, ten que quedar espesiña. Métese na manga pasteleira e deixase enfriar nela.
PREPARACIÓN DA MASA ANTES DE IR AO FORNO
Cando xa pasou hora e media máis ou menos e vemos que o volume debaixo da manta aumentou considerablemente, pasamos a preparar a masa para metela no forno. Un pouco antes de destapar a masa encendemos o forno a 200º. Isto fai que a cociña estea máis quente. Cérranse portas e ventás, na cociña ten que facer calor, non pode haber correntes. Destapamos a masa cerca do forno. Facémoslle os cortes, empezando polo medio. A masa vai baixar moitísimo. Deixámola así un anaco (sobre media hora) para que volva a coller volume. Píntase con ovo batido Mentras tanto preparamos nun prato azucre remollado con auga que iremos poñendo nos cadrados e encima uns anaquiños de manteiga. Aínda pode quedar un poco así. A continuación nos cortes introducimos, coa axuda da manga pasteleira, a crema. Bótaselle toda.
Por último métese no forno a 180º-160º. Aos 20 min hai que mirala, se se pon a 160º faille falta 30-35 min. Cando xa estea case lista píntase de novo con ovo e déixase uns minutos.
Mentras a temos no forno preparamos o almíbar
ALMIBAR
Ingredientes
50grs de auga
50grs de anís
50grs de azucre
Preparación
Ponse a ferver tódolos ingredientes uns cinco minutos.
Cando se saca a larpeira pintámola co almibar. e LISTA
Ingredientes
25 grs de levadura de panadería
Unha pouca auga morna, menos de medio vaso dos pequenos (dos de nocilla)
100 grs de fariña (catro-cinco culleradas)
Unha culleradiña de sal
Realización
Quentar a auga no micro (non máis de 40º), botala nun bol e mezclar a levadura para que se desfaga nela. Engadirlle a fariña. Botar sal. Amasar ata que non se pegue nas mans. Metelo nun bol e tapar con film. Abrigalo ben (cunha toalla, unha mantiña), esto é para que teña caloriña e medre mellor. Levedará toda a noite.
MASA
Ingredientes
500grs de fariña e un pouco máis para ir secando a masa (arredor de 100 grs máis)
50grs de anís (ou unha culleradiña de esencia)
Cinco culleradas de azucre.
Un chorro de esencia de limón ou raiadura dun limón.
3 ovos
1oo grs de leite morna
50 grs de manteiga derretida no micro.
1/2 sobre de levadura royal
O fermento, que se realizou a noite anterior
Realización
Facer un volcán coa fariña tamizándoa (500 grs) e mezclada coa levadura en pó.
1º mezclar o leite co azucre e metelo a quentar no micro (un pouco, amornar). Logo derreter a manteiga e mezclala ao leite co azucre, engadir a esencia de limón (ou raiadura dun limón) e o anís (ou esencia) e remexer todo. Bater os ovos (deixarase un pouco para pintar por encima a masa). Todo este líquido engádeselle á fariña. Mezclar todo. Esta mezcla mellor facela nun bol baixo. Cando está mezclado pasalo ao mármore. Necesítase un pouco de máis fariña para ir secando a masa (non sei a cantidade, ata que a masa non se pegue ás mans). Amasar moito, polo menos 10 minutos, con moita forza e con golpes.
Farase unha bola aplastada e redonda e ponse na placa de forno, encima dun papel de forno enfariñado. Déixase levedar arredor de hora e media, ben abrigada. Mentres leveda faise a crema pasteleira.
CREMA PASTELEIRA
Ingredientes
Tres xemas
4 culleradas de azucre
4 culleradas de maicena
medio litro de leite (ou algo menos)
Realización
Quentar o leite nun cazo (se non ferve non pasa nada)
Mezclar nun cazo as xemas, o azucre, a maicena e un poco de leite fría. Remexer ben ata que se mezcle todo sen grumos.
Poñer a mezcla ao lume, non moi forte (medio alto) e engadirlle inmediatamente o leite. Non todo, a metade. Remexer cunhas barillas ata que vaia espesando. Subirlle a temperatura, pero nunca ao máximo. Cando vaia espesando xa se ve a necesidade de engadirlle máis leite ata conseguir o espesor desexado. Neste caso fai falta todo, ten que quedar espesiña. Métese na manga pasteleira e deixase enfriar nela.
PREPARACIÓN DA MASA ANTES DE IR AO FORNO
Cando xa pasou hora e media máis ou menos e vemos que o volume debaixo da manta aumentou considerablemente, pasamos a preparar a masa para metela no forno. Un pouco antes de destapar a masa encendemos o forno a 200º. Isto fai que a cociña estea máis quente. Cérranse portas e ventás, na cociña ten que facer calor, non pode haber correntes. Destapamos a masa cerca do forno. Facémoslle os cortes, empezando polo medio. A masa vai baixar moitísimo. Deixámola así un anaco (sobre media hora) para que volva a coller volume. Píntase con ovo batido Mentras tanto preparamos nun prato azucre remollado con auga que iremos poñendo nos cadrados e encima uns anaquiños de manteiga. Aínda pode quedar un poco así. A continuación nos cortes introducimos, coa axuda da manga pasteleira, a crema. Bótaselle toda.
Por último métese no forno a 180º-160º. Aos 20 min hai que mirala, se se pon a 160º faille falta 30-35 min. Cando xa estea case lista píntase de novo con ovo e déixase uns minutos.
Mentras a temos no forno preparamos o almíbar
ALMIBAR
Ingredientes
50grs de auga
50grs de anís
50grs de azucre
Preparación
Ponse a ferver tódolos ingredientes uns cinco minutos.
Cando se saca a larpeira pintámola co almibar. e LISTA
Acabo de ver tu larpeira espero que la mia este tan jugosita por dentro como la tuya ,que se ve deliciosa .
ResponderEliminargracias por tus excelentes recetas galleguiñas
bicos