martes, 26 de septiembre de 2017

ESPIRAIS DE NOCES.

ESPIRALES DE NUECES

Este é outro deses experimentos que tanto me gustan a min. Nin probei o orixinal, pero a min se me provocan  con algo aí estou experimentando.
 Resulta que a miña amiga Paula comprou un brioche con noces nunha cafetería de A Coruña ao cal denominaron "caroleiro", que ao parecer é moi popular dunha pasteleria de Santa Cruz. Ela díxome que era riquísimo, foi suficiente para intentar reproducilo, ao meu xeito, claro, porque eu non o probei, só vin unha foto. Por suposto,  deille a Paula una anaco, díxome que non era igual, pero que estaba mellor (encántanme as miñas amistades, sempre está mellor o meu).
Teño ganas de probar o orixinal e poder determinar se acertei en algo. Aínda que non acertara o experimento resultou espectacular e non o digo eu soa, dixérono todos os que o probaron. Pasa a ser un dos meus habituais para sempre. Merecía unha entrada para que o mundo tivera a oportunidade de poder facer esta marabilla.

En castellano
Este es otro de esos experimentos que me gustan a mi. Ni probé el original, pero a mi si me provocan con algo ahí estoy experimentando.
Resulta que mi amiga Paula compró un brioche con pasas en una cafetería de A Coruña, al que denominaron "caroleiro", que al parecer es muy popular en una pastelería de Santa Cruz. Ella me dijo que estaba riquísimo, eso fue suficiente para que intentara reproducirlo, eso sí, sin ni siquiera probarlo, solo de foto. Por supuesto, le di un trozo a Paula, y su comentario fue que no era exactamente igual, pero que estaba mejor el mío ( da gusto tener amistades que siempre me dicen que está mejor lo que hago yo).
Tengo ganas de probar el original y determinar lo que me he aproximado. De todas formas, se aproxime o no, el intento ha valido la pena porque está delicioso, y no lo digo solo yo, todos los que lo han probado lo confirman. Pasa a ser uno de mis habituales, de mis clásicos para siempre.
Esta delicia se merecía una entrada y que el mundo pueda hacerla y disfrutarla.







Ingredientes
Masa 
500 g de fariña de forza (harimsa)
50 g de masa nai (se non temos podemos facer un prefermento con 30 g de fariña e 30 g de auga e unha punta de coitelo de levadura)
2 g de levadura de panadería (de maizena) 
100 g de leite 
100 g de nata
3 ovos  (deixando un pouco para pintar)
8 g de sal
100 g de azucre
Esencia de vainilla ou azucre vainilla
100 g de manteiga a temperatura ambiente
Recheo 
80 g de manteiga a temperatura ambiente 
60 g de azucre branco
200 g de noces
Glaseado
50 g de manteiga
50 g de azucre



En castellano
Masa
500 g de harina de fuerza (harimsa)
5 g de masa madre (si no tenemos podemos hacer un prefermento con 30 g de agua, 30 g de harina y una punta de chuchillo de lavadura)*
2 g de levadura de panadería (de maizena)
100 g de leche 
3 huevos (dejamos un poco para pintar)
8 g de sal
100 g de azúcar
Azúcar vainilla o esencia
100 g de mantequilla a temperatura ambiente
Relleno
80 g de mantequilla a temperatura ambiente
60 g de azúcar blanco
Glaseado
50 g de mantequilla
50 g de azúcar



Elaboración
Masa
 Usei 50 g de masa nai porque lle teño moita querencia, pero non todo o mundo ten masa nai. A miña experiencia dime que coa masa nai queda unha masa final mellor. Se non temos masa nai, evidentemente, non a podemos usar, pero podemos elaborar un prefermento. O día antes de elaborar a masa mesturamos 30 g de auga con 30 g de fariña e unha pizquiña de levadura (unha puntiña de coitelo). Deixámolo repousar un día na neveira ou unhas dez hrs a temperatura ambiente.
- Neste caso usei a panificadora. Introdúcense primeiro os líquidos: leite, nata, ovos, masa nai ou prefermento , o sal, o azucre, azucre vainilla ou esencia e para rematar a fariña e a levadura. Eu doulle tres amasados no programa de só amasado. Incorporo a manteiga no segundo amasado. Cando remata quito a masa da cubeta, boleo e déixoa fermentado nun recipiente lixeiramente enfariñado.
- Deixamos fermentar por espazo dunha ou dúas horas, dependendo da temperatura ambiente, ata que a masa duplique o seu volume. Nalgunhas ocasións meto a masa na neveira durante toda a noite. Cando deixamos fermentar a masa sempre debe estar tapada con film.
- Si non temos panificadora: poñemos a fariña coa levadura e o azucre nun recipiente amplo, mesturamos; incorporamos, o leite, nata, ovos e o sal. Amasamos, cando estean unidos os ingredientes pasamos á encimera e amasamos. Debemos amasar moito de xeito que a masa quede elástica.
- En canto colla textura de masa incorporamos a manteiga a temperatura ambiente e seguimos amasando. A manteiga tamén a podemos incorporar ao principio, é dicir, coa fariña, frotando cos dedos a manteiga coa fariña ata que estea totalmente incorporada, despois engádense o resto dos ingredientes.
 - Unha vez fermentada estiramos a masa en forma de rectángulo nunha superficie lixeiramente enfariñada.
- Untamos a superficie da masa coa manteiga branda e por encima esparcimos as noces lixeiramente troceadas (eu trocéaoas  na propia bolsa antes de abrila, pasándolle o rodelo ou con un martelo) e espearcimos o azucre. Tamén podemos mesturar o azucre coa manteiga.




- Envolvemos a masa en forma de rulo, eu fágoo pola parte máis longa.
- O rulo formado divídoo en 12 porcións porque son as que se axeitan ao molde que uso, un molde de cristal de 24x32. Dispoñemos as porcións no molde cuberto con papel de fornear ou enmanteigado.




-  Tapamos e deixamos que fermenten, ata dobrar o seu volume. En ocasións métoo na neveira toda a noite e logo a temperatura ambiente un par de horas, todo depende da temperatura ambiente.
- Pintamos con ovo a superficie.
- Forneamos a 180º durante media hora. Si vemos que se doura demasiado na superficie cubrimos con papel de prata.
- Cando o sacamos do forno pintamos con manteiga e espolvoreamos azucre.





En castellano
Elaboración
Masa
*Yo usé 50 g de masa madre porque le tengo mucha querencia, pero no todo el mundo tiene masa madre. Mi experiencia me dice que con la masa madre queda una masa final mejor. Si no tenemos masa madre, evidentemente, no la podemos usar, pero podemos elaborar un prefermento. El día antes de elaborar la masa mezclamos 30 g de agua con 30 g de harina e una pizquita de levadura (una puntita de cuchillo). Lo dejamos reposar un día en la nevera o unas diez hrs a temperatura ambiente.

- En este caso he usado la panificadora. Se introducen primero los líquidos: leche, masa madre o el prefermento, nata, huevos, la sal, el azúcar, la esencia de vainilla o azúcar vainilla y por último la harina y la levadura. Cuando se forma la masa incorporamos la mantequilla blanda. Yo le doy tres amasados en el programa de solo amasado, incorporo la mantequilla en el segundo amasado. Al acabar quito la masa de la cubeta, boleo y la dejo fermentado en un recipiente ligeramente enharinado. Tapamos la masa para que no se reseque.
- Dejamos fermentar por espacio de una o dos horas, dependiendo de la temperatura ambiente, hasta que la masa duplique su volumen. En algunas ocasiones meto la masa en la nevera durante toda la noche.
- Si no tenemos panificadora: ponemos la harina con la levadura y el azúcar en un recipiente amplio, mezclamos; incorporamos, la leche,nata, masa madre o prefermento, los huevos, la esencia  y la sal. Amasamos, cuando estén unidos los ingredientes pasamos a la encimera y amasamos. Necesita mucho amasado para que nos quede una masa esponjosa, el amasado Betinet es el más indicado.
- En cuanto coja textura de masa incorporamos la mantequilla a temperatura ambiente y seguimos amasando. La mantequilla también la podemos incorporar al principio, es decir, con la harina, frotando con los dedos la mantequilla con la harina hasta que esté totalmente incorporada, después se añaden el resto de los ingredientes.




- Una vez fermentada estiramos la masa en forma de rectángulo en una superficie ligeramente enharinada. 
- Untamos la superficie de la masa con la mantequilla blanda y por encima esparcimos las nueces picadas y el azúcar.
- Enrollamos la masa formando un rulo, yo lo hago por la parte más larga.
- Cortamos porciones, yo hago 12 porciones porque es el número ideal para el molde que uso de 24x32, que vamos disponiendo en una bandeja de horno cubierta con papel de hornear o engrasada. Disponemos las porciones un poco separadas, al fermentar ya se unirán.
- Tapamos y dejamos que fermenten hasta doblar su volumen, el tiempo depende de la temperatura ambiente. También podemos dejarlo en la nevera durante toda la noche y sacarlo un par de horas antes de hornear.
- Pintamos con huevo.
- Horneamos a 180º durante media hora. Si vemos que se dora demasiado en la superficie cubrimos con papel de plata.
- Al sacarlo del horno lo pintamos con mantequilla y espolvoreamos con azúcar.


8 comentarios:

  1. Pois as tuas espirais tenhen un pinton moi bo, e seguro que estan boisimas pero o Caroleiro e moi diferente, ja, ja, ja... e si non o probaste estas tardando porque vaite a encantar, asi que si tes a ocasión non o dubides vai para Sta. Cruz e faite con un. Eu mentres levome a tua receita para degustar, maravilla de invento que saiu. Aperta.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Pois a min non me parece tan diferente, o que vin é unha masa abriochada disposta en forma de espirais, coma esta. Pode que as espirais estean máis xuntas e teña outro aspecto, pero desde logo o formato é o mesmo. De sabor, non sei..., Terei que probala, según a miña amiga Paula ( que si o probou), moito mellor o meu, jjejeejej.
      Bicos

      Eliminar
  2. Bien rica esta receta, se ve de lujo. Un besazo.

    ResponderEliminar
  3. Ains madre como me has tentado con estas espirales de nueces con lo lamboreteira que soy uummmmmmmmmm relamiendome me tienes.
    No dudo lo mas minimo que esten de rexupete, con tu permiso tomo nota.
    Bicos mil wapa.

    ResponderEliminar
  4. Yo tambien soy de las que me gusta experimentar y te ha quedado muy esponjosa, en casa los brioches nos encantan, bsss

    ResponderEliminar
  5. Gosto muito deste tipo de espirias , estas com nozes ficaram maravilhosas.
    Perfeitas para o pequeno almoço.

    ResponderEliminar
  6. Cómo me gustan éstas masas. Te quedó un bollo muy esponjoso y seguro que delicioso¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡

    ResponderEliminar
  7. tiene una pinta espectacular, y a mi es que este tipo de bollería me encanta. Vi tu receta ayer en facebook y desde luego que ya me he guardado el enlace, haré estas espirales segurísimo

    ResponderEliminar

Cóntame que che parece

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...