jueves, 9 de agosto de 2018

EMPANADA DE MILLO CON BERBERECHOS

EMPANADA DE MAÍZ CON BERBERECHOS

As tradicións é importante conservalas. Recordo de nena ver a miña avoa facer esta empanada e logo encantábame  "chuchar" dentro dos berberechos. 
Dende que teño esta afición pola cociña sempre tiven na idea facer esta empanada, pero non me cría capaz de facela coma miña avoa e decepcionarme. 
Ela deixounos hai 19 anos e daquela eu non preguntaba receitas nin me interesaba polas tradicións, só comía e listo. Os poucos anos non nos deixan ver máis alá.
Por fín atrevinme e resultou fantástica, riquísima. Encheume de felicidade ver a meus pais gozando dela e non saber parar de comer, dicíndome que quizáis era a mellor que comeran nunca. Proba superada e un recordo vivo de miña avoa á que adoraba.
Algo curioso tamén é que os berberechos vaian con cuncha e todo, pois si, así solta toda a salsiña e é moi entretido  ir comendo.
Por todas estas razóns tiña que apuntala con detalle e niso estou. Aí vai unha desas receitas que son tradición e sentimento.


En castellano
Las tradiciones es importante conservarlas. Recuerdo de niña ver a mi abuela hacer esta empanada y después a mi me encantaba comérmela.
Desde que tengo esta afición por la cocina siempre tuve la intención de hacer esta empanada, pero no me sentía capaz de mancillar el legado de mi abuela y de decepcionarme.
Ella nos dejó hace 19 años y por aquel entonces yo no preguntaba recetas, ni me interesaba por las tradiciones, solo comía y listo. Los pocos años no dejan ver más allá.
Por fin me he atrevido y ha resultado fantástica, riquísima. Me llenó de felicidad ver a mis padres disfrutándola  y no saber parar de comer, diciéndome que quizás era la mejor que habían comido nunca. Prueba superada y un recuerdo vivo de mi abuela a la que adoraba.
Algo curioso también es que los berberechos vayan con concha y todo, pues sí, así suelta toda la salsita y es muy entretenido ir comiendo.
Por todas estas razones tenía que apuntarla con detalle y a ello voy. Ahí va una de esas recetas que son tradición y sentimiento.



Ingredientes
Para o rustrido
4 cebolas xenerosas (ou máis, non lle choremos a cebola)
Aceite de oliva (xenosamente tamén, menos de 400 ml non). Ímolo necesitar.
Dúas culleradiñas de sobremesa de pimentón doce
Para a masa
400 gr de fariña de millo
500 g de auga fervendo
125 g de fariña de trigo de forza
100 g de fariña de centeo
50 g de auga
50 g de aceite do rustrido
10 g de sal
3 g levadura seca de panadería (uso a de maizena)

Só faltan os berberechos, necesitaremos sobre quilo e medio. Os berberechos teñen que estar libres de areas, para o cal hai que poñelos a remollar en auga con sal ou auga do mar (se se compran ben depurados non fará falta, aínda que nunca está de máis). E bótanse crus na empanada.

En castellano
Ingredientes
Para el sofrito
4 cebollas generosas ( o cinco)
Aceite de oliva ( unos 400 ml o algo más, no importa que sobre, generosos con el aceite, lo vamos a necesitar)
Dos cucharaditas de postre de pimentón dulce
Para la masa
400 g de harina de maíz
500 g de agua hirviendo
125 g de harina de trigo de fuerza
100 g de harina de centeno
10 g de sal
3 g de levadura seca de panadería (uso la de maizena)

Solo faltan los berberechos, necesitaremos sobre quilo y medio. Los berberechos deben estar libres de arenas, para ello se ponen en remojo con agua con sal o con agua del mar. Si se compran bien depurados ya no hará falta (aunque nunca está de más). Se meten crudos en la empanda, deben ir crudos al horno.



Elaboración
- Primeiro facemos o rustrido. Cortamos a cebola finiña e rustrímola (sen sal) en abundante aceite de oliva. Eu déixoa moito tempo con calor medio, pódese dicir que confito a cebola. Debo engadir na miña defensa que lle queda moi ben ás empanadas a cebola así, ademáis as miñas empanadas nunca me sentan mal, nunca me repite, e... empanadas feitas por outras persoas ou compradas mátanme, non podo coa dor de estómago, estou fatal bastantes horas e repíteme moitísimo. Así que se queredes que as empanadas non vos senten mal hai que pochar moito a cebola. Por este motivo uso moita cebola porque se reduce moitísimo. Non lle poño sal poque xa soltan os berberechos (se estiveron a depurar en auga con sal)
- Cando está a cebola lista (que poden ser uns cuarenta minutos, ou algo máis) incorporamos o pimentón e mezclamos ben.
- Chegados a este punto colo a cebola e reservo nun vaso o aceite e tamén reservo a cebola.
- Normalmente fago o rustrido o día antes de facer a empanada.
A masa
- Escaldamos 400 g de millo con 500 g de auga fervendo e mezclamos ben cunha culler de madeira ata que a fariña absorba toda a aufa. Deixamos a que arrefríe tapado cun pano para que non se reseque. 
- Unha vez fría a fariña engadimos a fariña de trigo, a de centeo, o sal, a auga, o aceite e a levadura. Mesturamos ben ata ter a masa final.
- Deixamos repousar a masa durante dúas horas, ou toda a noite na neveira. Esta última opción é a que fago sempre. Primeiro déixoa unha hora a temperatura ambiente e logo métoa no neveira toda a noite. Pola mañán sácoa e déixoa a temperatura ambiente, antes de usala, durante unha hora.




Montaxe da empanada
- Para estas empanadas sempre uso moldes de aluminio de usar e tirar. Son moi cómodos porque sempre as fago para levar a algún sitio e así xa as levo directamente no molde. Os que uso son de 32x26 cm.
- Primero pinto o fondo e as paredes do molde con aceite que sobrou do rustrido. Logo imos collendo pequenas porcións de masa e aplanámolas entre as mans e imos cubrindo o fondo e as paredes coa masa e imos estirando e adaptando ao molde. Para que a masa non se pegue ás mans untámolas cun  pouco do aceite que temos en reserva.
- Unha vez cuberto o fondo e as paredes do molde coa masa, extendemos a cebola, podemos engadirlle un par de culleradas do aceite.
- Agora é cando incorporamos os berberechos xenerosamente cubrindo ben o fondo e un pouco uns encima dos outro, un pouco amontoados.
- Tapamos con masa coa mesma técnica que a cobertura do fondo.
- Cerramos ben os bordos cun garfo e pintamos a superficie co aceite do rustrido que tiñamos reservado.
- Facémoslle unhas marcas, na masa, co canto dun coitelo, de maneira que queden uns cadrados. E picamos cun garfo.
- Metemos no forno a 200º durante unha hora.



En castellano
Elaboración
- Primero hacemos el sofrito. Cortamos la cebolla finita y la sofreímos en abundante aceite de oliva. Yo la dejo mucho tiempo con calor medio, se puede decir que confito la cebolla. Debo añadir en mi defensa que le queda muy bien a las empanadas la cebolla así, además mis empanadas nunca me sientan mal, nunca me repite, y... empanadas hechas por otras personas o compradas me matan, no puedo con el dolor de estómago, estoy fatal bastantes horas y me repite mucho. Así que si queréis que las empanadas no os sienten mal hay que pochar mucho la cebolla. Por este motivo uso mucha cebolla porque se reduce mucho.
- Cuando está la cebolla lista (que pueden ser unos cuarenta minutos, o algo más) incorporamos el pimentón y mezclamos bien.
- Llegados la este punto cuelo la cebolla y reservo en un vaso el aceite y también reservo la cebolla.
Normalmente hago el sofrito el día antes de hacer la empanada.

La masa
- Escaldamos 400 g de maíz con 500 g de agua hirviendo y mezclamos bien con una cuchara de madera hasta que la harina absorba toda el agua. Dejamos que enfríe tapado con un paño para que no se reseque. 
- Una vez fría la harina añadimos la harina de trigo, la de centeno, la sal, el agua, el aceite y la levadura. Mezclamos bien hasta tener la masa final.
- Dejamos reposar la masa durante dos horas, o toda la noche en la nevera. Esta última opción es la que hago siempre. Primero la dejo una hora a temperatura ambiente y luego la meto en el nevera toda la noche. La dejo atemperar una media hora antes de usarla.

Montaje de la empanada
- Para estas empanadas siempre uso moldes de aluminio desechables. Son muy cómodos porque siempre las hago para llevar la algún sitio y así ya las llevo directamente en el molde. Los que uso son de 32x26 cm.
- Primero pinto el fondo y las paredes del molde con aceite  del que sobró del sofrito. Luego vamos cogiendo pequeñas porciones de masa y aplanándolas entre las manos y vamos cubriendo el fondo y las paredes con la masa y estirando y adaptando al molde. Para que la masa no se pegue a las manos las  untamos con un poco del aceite que tenemos en reserva.
- Una vez cubierto el fondo y las paredes del molde con la masa, extendemos la cebolla, podemos añadirle un par de cucharadas del aceite.
- Ahora es cuando incorporamos los berberechos generosamente. Quedan amontonados cubriendo bien el fondo, incluso unos encima de otros.
- Tapamos con masa con la misma técnica que la cobertura del fondo.
- Cerramos bien los bordes con un tenedor y pintamos la superficie con el aceite del sofrito que habíamos reservado.
- Le hacemos unas marcas con el canto de un cuchillo, de manera que queden unos cuadrados. Y picamos  la masa con un tenedor.
- Metemos en el horno a 200º durante una hora.







No hay comentarios:

Publicar un comentario

Cóntame que che parece

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...